Interview: Omstebeurt

Tot eind 2010 was Martine werkzaam als manager in de jeugdzorg. Geen wonder dus dat ze bij de kleinschalige productie van haar papierwaren nu samenwerkt met een sociale werkplaats. De pompoms, stempels en andere producten in haar DaWanda-winkel Omstebeurt worden met de hand gemaakt en door haar zelf ontworpen. In het interview van vandaag laat ze ons weten waar haar creatieve ideeen vandaan komen, waarom ze uiteindelijk voor de zelfstandigheid heeft gekozen en wat DaWanda voor haar betekent.

Wie ben je?
Mijn naam is Martine, ik woon in een fijne oude kruidenierswinkel in een dorp onder de rook van Groningen en ben moeder van 2 mooie jongens (zes en negen). Het ontstaan van mijn onderneming is eigenlijk een serie toevalstreffers. In april 2007 ben ik begonnen met het maken en verkopen van kinderkleding en accessoires van vintage stoffen. Het was meteen een succes! Vier jaar lang heb ik met veel plezier elk vrij moment achter de naaimachine doorgebracht en toen was het op: tegenzin overheerste en ik vond het tijd voor iets anders. Midden 2009 was ik al begonnen met de verkoop van papierwaren, één van mijn andere liefdes. Eerst op één website, maar de papiercollectie groeide zo hard dat het een eigen site verdiende. Een “nieuw avontuur”. Toen ik in 2010 volledig koos voor het ondernemen, had ik behoefte aan meer focus en daarom heb ik met mezelf afgesproken dat ik na een kwartaal een keuze zou maken tussen stof (kleding) en papier. Het werd het laatste omdat me dat meer nieuwe uitdagingen bood en de verkoop van papierwaren via internet nog onontgonnen terrein was.

Hoe heb je jouw creativiteit ontdekt en wat inspireert je?
Creativiteit speelt altijd al een belangrijke rol in mijn leven. Als kind speelde, knutselende en fantaseerde ik de dagen aan elkaar. Ik heb er in het werken in de jeugdzorg dagelijks gebruik van gemaakt bij het leiding geven en het oplossen van problemen, het komt me als moeder erg goed van pas en heeft ervoor gezorgd dat we nu kunnen leven van mijn onderneming. Niet alleen op het gebied van productontwerp, beeld en tekst, maar ook bij alle aspecten van de bedrijfsvoering zorgt mijn creativiteit ervoor dat ik altijd wel ergens mogelijkheden zie.
Inspiratie vind ik in oude kinderboeken, Japanse interieurboeken, op Pinterest en in alledaagse dingen.

Ik heb veel waardering voor Sarah Neuburger, de vrouw achter The Small Object. Ik vind de dingen die zij maakt en schrijft reuze grappig en ze inspireert mij om niet te groot te denken, vooral plezier te hebben in datgene wat ik doe en niet teveel bezig te zijn met wat het ooit moet of kan worden.

Wat is kenmerkend voor jouw stijl? Hoe zou je jouw stijl omschrijven?
Ik heb een sterke voorkeur voor zachte tinten en authentieke, eenvoudige, eerlijke materialen. Ik fotografeer mijn producten bovendien in mijn eigen huis, dat zie je dus steeds terug.

Ik heb lang gedacht dat in mijn (toekomstige) ontwerpen een stijl of lijn te herkennen moet zijn, maar merkte dat me dat erg inperkte. Nu ik dat idee los heb gelaten en mezelf toesta dat het alle kanten op kan swingen, lukt het veel beter om vorm te geven. Ik ben benieuwd of daar dan ooit een herkenbare stijl uit ‘rolt’

Hoe zie je jouw toekomst als designer / maker? Wat kunnen we nog van jou verwachten?
Ik ben voornemens meer te gaan investeren in mijn ontwikkeling en meer te spelen met materialen.
Al geruime tijd broed ik op een aantal ideeën en samenwerkingen. Nu het zomervakantie is (hehe), hoop ik de tijd en ruimte te vinden om daaraan vorm te geven. Zodra dat lukt, valt er nog heel wat te verwachten!

Wie zijn je klanten en wat zijn je “best-sellers”?
Mijn Dawanda-klanten zijn voornamelijk vrouwen. Sommige van hen laten weten dat ze gaan trouwen en voor hun bruiloft PomPoms willen kopen. De PomPoms verkoop ik dan ook het meest.

Heb je „collega’s“ waarmee je ideeën en tips over technieken, etc. uitwisselt? Hoe belangrijk is het voor jou om te netwerken met andere creatieven?
Absoluut, dat vind ik heel belangrijk. Ik heb veel uitwisseling met Janneke van Hikje en Plaksels (ook Dawanda). Op haar aanraden ben ik een paar maanden geleden op Dawanda begonnen. Een goed advies!
En via Twitter en Blog netwerk ik met mate met andere creatieven. Fijn dat door sociale media de lands- en provinciegrenzen vervaagd zijn!

Welke rol speelt DaWanda in jouw creatieve proces en wat is er voor jou veranderd sinds je een DaWanda-winkel hebt geopend?
Dawanda prikkelt op een zekere manier en zal vermoedelijk voor mij het platform zijn waar ik in de komende tijd een aantal nieuwe producten en ontwerpen kan uitproberen. Zo kan ik kijken of er animo voor is, of het werkt. er is veel speelruimte met een lage drempel. Sinds ik een DaWanda-winkel heb, kan ik bovendien makkelijker de vraag van buitenlandse klanten bedienen. Dat was de opzet en dat blijkt ook zo te werken.

Wat zijn je drie lievelingswinkels op DaWanda (met links) en vertel ons waarom je deze winkels zo leuk vindt:
Bonnie & Buttermilk – Mooie prenten, stijlvol.
Citoyennes  Mooie collectie met veel verschillende waren, toch herkenbare stijl.

Een vriendin begint binnenkort een Dawanda-winkel met gehaakte waren onder de naam Firmatique. In de gaten houden!

Is jou op DaWanda al wel eens iets bijzonders overkomen?
Ik vind het eigenlijk vooral verwonderlijk dat de verkoop zo goed gaat! ;-) En tot mijn grote verrassing waren mijn PomPoms een aantal weken geleden Tip van de Dag. Dat vond ik een hele eer!

P.S.: Wil jij ook worden voorgesteld in het DaWanda-interview? Stuur dan een mailtje aanheleen.gerritsen@dawanda.com

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Jussi Megens

schreef op 24.07.2012 een 14:55 klok.

Categorie: Interviews

Over Jussi

Ik ben Jussi, dat spreek je uit als you see, net getrouwd en gek op creatieve ideeën! Op dit blog schrijf ik over DIY, maak ik kleurpaletten en deel ik DaWanda nieuws met je! Veel leesplezier! » meer van Jussi

Comments