DIY-September: Ballonjurkje

In haar DaWanda-winkel colliecollie verkoopt Nicole zelf ontworpen naaipatronen, stoffen en mooie hobbymaterialen. Vandaag gunt zij ons een kijkje in de keuken met deze prachtige tutorial voor een ballonjurkje!

Wat heb je nodig?

  • Een bloesje; check eerst of het bloesje wijd genoeg is om over het hoofd aan te trekken door de bovenste twee á drie knoopjes (net om welke maat bloesje het gaat) open te laten, vervolgens één knoopje vast en de rest weer open (want dat wordt er toch afgeknipt).
  • Smal ceintuurtje (let op: bij de grotere kindermaten heb je een damesceintuurtje nodig, dat vervolgens op lengte wordt gemaakt en door een gaatjestang op maat wordt gemaakt).
  • Stof voor de rok (ik heb tweed genomen, maar het kan ook van een soepel jeansstofje, babyrib, taft of ander stofje dat geschikt is voor een ballonjurkje)
  • Stof voor de voering van de rok (ik heb een katoentje genomen)
  • Afstekende kleur stikgaren (accentkleur uit het bloesje)
  • Exacte kleur stikgaren voor de tweedstof
  • Voor de riemlusjes kan je de stof gebruiken van de rok, bloesje of vrolijk biaisband

>>>Bekijk hier de maattabel. <<<

En zo gaat het:

Bloesje afknippen op de lengte uit de tabel. Hou rekening met knoop en knoopsgaten, dat is bij elk bloesje weer anders. Het kan dus zijn dat je iets lager of iets hoger uitkomt dan de lengte van het bloesje uit de tabel, dat is géén probleem. De onderkant zijnaden van het bloesje extra stikken, want door het afknippen van het bloesje kunnen de zijnaden losgaan.
Op het bloesje geef je rondom, op 3cm van de zoom, met rijgsteken aan waar de geplooide rokbaan moet komen. 

Rokbaan knippen. De lengte staat in de tabel. De breedte van de rokbaan is de breedte van het voor- en achterpand van het bloesje x 3. Voorbeeld dat ik heb gemaakt: voorpand 0,42m x 3 = 1,26m en het achterpand 0,36m x 3 = 1,08m. (Hou er rekening mee dat de voor- en achter rokpanden niet altijd even wijd zijn en de voorrok wel aan het voorpand van het bloesje komt).
De zijnaden van de rokbanen afwerken (zigzaggen of locken), spelden, stikken en open strijken. Ik wil de rok vrolijk versieren met sierbandjes. Vanaf de zoom gemeten is dat voor de kleinste maatjes 20cm, voor de middelste maatjes 25cm en voor de grootste maten 30cm. Dit hoeft natuurlijk niet. 

Voering rok knippen. De lengte staat in de tabel. De breedte van de voering rok is de breedte van het voor- en het achterpand van het bloesje x 1,5. (Voorbeeld dat ik heb gemaakt: voorpand 0,42m x 1,5 = 0,63m en het achterpand 0,36m x 1,5 = 0,54m).
De zijnaden van de voering rok, afwerken (zigzaggen of locken), spelden, stikken en open strijken. 

Op het bloesje heb ik circa 1cm boven de rijgdraad sierbandjes gestikt. 

De voeringrok rimpelen en aan de onderkant van het bloesje stikken. De naadtoeslag afwerken (zigzaggen of locken). Daarna de naadtoeslag naar het bloesje omklappen en met een stiksel aan het bloesje stikken, zo wordt het mooi plat.

De onderkant rokbaan rimpelen en aan de onderkant van de voering rok stikken en afwerken (zigzaggen of locken). De naadtoeslag naar de voering rok omklappen en stikken.

Een klein zigzagje stikken 0,5cm vanaf de bovenkant van de rokbaan, zodat het niet verder kan rafelen dan 0,5cm. Met een locker kan je een rolzoompje maken. Een smal zoompje kan bij een dun stofje prima. 

Aan de bovenkant speld je om de 6cm een speld als voorbereiding om plooitjes te maken. Vervolgens ga je plooitjes vouwen, die worden ongeveer 2cm groot en zet je vast met een speld. Daarna speld je de rok vast aan het bloesje tegen de rijgdraad aan. 

Vlak onder de zigzag de rokbaan aan het bloesje stikken met een niet afstekende kleur stikgaren en 1cm vanaf het stiksel nog een keer stikken, zodat de plooitjes mooi plat blijven zitten.

De lengte voor de riemlusjes hangt af van hoe breed het ceintuurtje is. Mijn ceintuurtje is 1cm breed. Ik neem circa 5cm per lusje. Knip een smalle reep 3 tot 4cm breed van dezelfde stof als de rok of het bloesje.

Over de hele lengte van de reep de zijkanten omklappen naar het midden toe. In het midden, aan de goede kant van de stof, een grote zigzag stikken en de reep in 7 delen knippen. Verdeel de lusjes en stik ze op het jurkje vast. Het ceintuurtje erdoor heen trekken en klaar is het jurkje.

  • Tips: om te zorgen dat het bloesje klopt bij het stofje voor de rok heb ik de knalkleur uit het bloesje ook in de rok laten terugkomen. Ik heb gekozen om de knalroze kleur in de rok te verwerken in de vorm van een sierbandje. Dat zelfde sierbandje heb ik ook in het bloesje verwerkt.

Kijk snel in onze DIY-special voor mooie materialen en naai-accessoires. Ben je zelf geen held met de naaimachine? Geen nood! In de winkel van colliecollie op DaWanda zijn de leuke kinderjurkjes ook kant en klaar te koop!

 

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Jussi Megens

schreef op 09.09.2012 een 19:27 klok.

Categorie: DIY-handleidingen

Over Jussi

Ik ben Jussi, dat spreek je uit als you see, net getrouwd en gek op creatieve ideeën! Op dit blog schrijf ik over DIY, maak ik kleurpaletten en deel ik DaWanda nieuws met je! Veel leesplezier! » meer van Jussi

Comments