Interview: MonsterMatti

Marije Koopmanschap van MonsterMatti

Vanaf vandaag is de Baby Shower officieel live op DaWanda! Maar liefst 23 ontwerpers bieden hun baby producten aan met kortingen tot 40%. Een van die ontwerpers is Marije Koopmanschap van label MonsterMatti. In haar collectie voornamelijk knuffels voor kinderen, maar ook kunstknuffels voor tieners en volwassenen. Veel van de ‘monsters’ zijn tijdens de Baby Shower met 30% afgeprijsd.

Stel jezelf kort voor:
Ik ben Marije, 28 jaar en woonachtig in Gorinchem. Ik ben afgestudeerd aan de kunstacademie ArtEZ, richting docent beeldende kunst en vormgeving. Wat ik heerlijk vind aan mijn bedrijfje is dat alle beeldende disciplines erin terug komen. Ontwerpen, tekenen, grafische vormgeving voor de website, knuffels maken van textiel, fotografie en daarnaast verhalen bedenken. Op mijn blog op Monstermatti.nl zie je al deze aspecten terug komen.

Het atelier waar de 'monsters' ontstaan

Waar worden jouw producten gemaakt? Hoeveel tijd besteed je gemiddeld per week aan het productieproces?
Ik maak de knuffels in mijn atelier aan huis. In het atelier heb ik lades vol stoffen, een tafel met mijn naaimachine en een werkblad waar ik de stoffen knip. Ik besteed gemiddeld drie dagen in de week aan het ontwerpen en maken van de knuffels. Naast het maken van knuffels geef ik workshops en gastlessen. Ook ben ik oppas bij een gezin met twee meiden van 4 en 9 jaar oud. Ik vind het niet alleen leuk om dingen te maken voor kinderen, maar het samenwerken met ze vind ik ook erg leuk.

Hoe heb je jouw creativiteit ontdekt? Wie inspireert je? Heb je voorbeelden op het gebied van design? Indien ja, wie en waarom?
Ik was als kind al heel creatief. De opleiding aan ArtEZ is hier een mooie aanvulling op geweest, waardoor ik mijn creativiteit verder heb ontwikkeld.

In 2008 maakte ik met mijn opleiding een kunstreis door Frankrijk en Spanje. Een bijzondere reis langs vele musea, kathedralen en bijzondere bouwwerken. Die reis inspireerde mij om monsters te verzamelen. Ik keek goed om me heen en fotografeerde ze allemaal. Boven de pilaren zaten wonderlijke wezens. Het mooie aan de monsters is dat ze echte fantasie laten zien. Hoewel oude kunst moest voldoen aan strenge regels, was er voor de monsters meer vrijheid. Dat intrigeerde me.

Monsters

Hoe ontstaat het idee voor een nieuw product?

Dit gebeurt op allerlei mogelijke manieren. Ik kan geïnspireerd worden door de naam van een pasgeboren kindje, zo is dat bijvoorbeeld met Beertje beer, een draak voor Floris en maan voor Maantje Piet. Ook is het verhaal dat ik als kind bedacht een onuitputtelijke inspiratiebron. Daarnaast werk ik graag in opdracht of naar aanleiding van een kindertekening om mijn monsters te creëren. Daar krijg ik mooie reacties op.

Omschrijf kort je werkwijze:
Ik werk intuïtief, laat vormen ontstaan en gebruik veel kleur. Met een grove schets ga ik te werk. Ik begin met het uitzoeken van kleuren en stoffen die bij elkaar passen. Daarbij maak combinaties van verschillende texturen. De kleuren zijn helder en vrolijk. De texturen moeten passen bij uitstraling, of het een stoere, lieve of luxe knuffel zal worden. Hierna maak ik het gezicht van de knuffel. Ik werk zonder patroon, de vorm volgt vanzelf. De ogen geven een monster echt zijn karakter. De rest van de knuffel volgt hieruit. Elke knuffel is uniek, zelfs knuffels binnen een serie zijn nooit gelijk. Kenmerkend voor mijn stijl is kleurige monsters of op fantasie gebaseerde dieren met grote ogen.

Van kindertekening naar knuffel

Hoe zie je jouw toekomst als designer / maker? Wat kunnen we nog van jou verwachten?
Ik bruis van de ideeën voor nieuwe producten. Daarnaast ben ik druk bezig met een fantasierijk boek waarin alle personages verbeeld zijn als knuffels. Het verhaal voor het boek schreef ik als tienjarige en ik ben nu aan het illustreren met de knuffels. Je kunt de vorderingen volgen op m’n blog.

Heb je ‘collega’s’ waarmee je ideeën en tips over technieken, etc. uitwisselt?
Dit jaar is mijn werk verschenen in het boek Textielleeft. Ik heb nog steeds heel fijn contact via Facebook met de andere textiel kunstenaars van dat boek. We wisselen markten en exposities met elkaar uit, laten elkaar nieuw werk zien en wisselen ideeën uit.

Wat zijn jouw  favoriete plekken op internet (blogs, websites, portalen, etc.)?
Bloesem.blogs.com
Kickcandconkers.blogpsot.nl
Dezeen.com
Ing-things.blogspot.nl
Naast internet vind ik het ook heerlijk om tijdschriften te lezen zoals, Flow, 101 woonideeën en Kunstbeeld.

Tot 13 maart zijn geselecteerde baby spullen zoals knuffels van MonsterMatti met korting te koop tijdens de Baby Shower!

Allemaal Ori's op een rij...

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Jussi Megens

schreef op 27.02.2013 een 11:00 klok.

Over Jussi

Ik ben Jussi, dat spreek je uit als you see, net getrouwd en gek op creatieve ideeën! Op dit blog schrijf ik over DIY, maak ik kleurpaletten en deel ik DaWanda nieuws met je! Veel leesplezier! » meer van Jussi

Een commentaar

  1. maria (28.02.13 21:49 Uhr)

    supergoed interview! geeft een goed beeld van je originaliteit en creativiteit.

Comments