Designer Portrait: DanielleOrigami

La Bomba Danielle-Origami
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Origami is het vouwen van modellen uit 1 stuk papier. Je mag daarbij niet knippen en niet plakken. No cutting no glueing. Het maakt van origami een puzzel en een uitdaging. En dat is een van de redenen waarom ik het leuk vind om te doen.

discus goudgeel en pink detail The day of the triffids

Het maken van een origami lamp geeft een enorme kick! Het is geduldig werk, heel veel voorwerk. En pas aan het einde van het proces komt het mooiste gedeelte. Het invouwen. Het 3dimensionaal maken van wat eerst een plat stuk papier was.Het is zo’n enorme verrassing dat er iets moois onder je handen, je eigen handen, ontstaat.Van een plat vel papier naar een levende 3D vorm. Dat is een transformatie die mij raakt. Esthetisch, fascinerend, oneindig qua mogelijkheden. T is magisch… je voegt niks toe je haalt niks weg je werkt met wat er is…

In origami heb je heel veel soorten vouwen. Veel ingewikkelde vouw manouvres. Maar al die ingewikkelde manoeuvres kun je terugbrengen tot slechts 2 simpele vouwen! De zogenaamde dal vouw en de berg vouw. En het mooie is dat zelfs die twee vouwen eigenlijk een en dezelfde vouw zijn. Het hangt er helemaal van af van elke kant je het papier bekijkt….Het zijn 2 vouwen die tegenovergesteld zijn en toch hetzelfde. Dat raakt me…. Dat zo een complex gebeuren ontstaat uit zo’n verbluffende eenvoud…Het raakt het me ook omdat het weergeeft hoe alles voor mij altijd twee kanten heeft. Geometrie, wetten, herhaling en patronen.

Idris_wit_op 3poot discus

Hoe lang werk je aan een product?
Afhankelijk van het model lamp: van 1,5 tot 10 uur.

Kun je iets vertellen over het ontwerpproces?
Ik ontwerp op een associatieve, intuïtieve methode. Vaak heb ik een plan om iets te vouwen en al doende associeer ik het met iets anders en dan besluit ik toch maar een andere kant op te gaan… Soms associeer ik niks, maar dwingt het papier me om linksaf of rechtsaf te gaan. En soms is het een kwestie van serendipiteit; dat ik op zoek ben naar het ene en min of meer per ongeluk wat anders vind.

Danielle in atelier 2 work in progress

Wat is je droom?
Ik droom over een groot openbaar gebouw. Een bibliotheek of een schouwburg, waar je in de hal als je omhoog kijkt een grote lamp van mij kan zien hangen of liever nog een hele lampen installatie.Het verbaast, verwondert en geeft licht uiteraard en het is mooi.

work in progress 2discus

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Denise van Riemsdijk

schreef op 17.09.2015 een 14:10 klok.

Comments